Ventilationssystemet

Så här funkar föreningens ventilationssystem! Uppdaterat 20220404

Information om radhusventilationen (som avviker en aning) finns längre ned om du scrollar.

Gällande ventilation och lägenheternas grundflöde

Som fastighetsägare har föreningen enligt lag skyldighet att tillse att alla lägenheter har ett godkänt grundflöde, dvs ventilation.

Så fungerar fläktsystemet

Lägenheternas ventilationssystem bygger på en så kallad mekanisk frånluftsventilation där luftventiler (spaltventiler) ovan fönstren tillför luft till lägenheten och en motor i spisfläkten respektive ventilationsdon i badrummen för ut luften. OBS radhusen har en lite annan lösning, se mer nedan.

Detta system är från 2004 då också de spisfläktar som inte bytts är ifrån. När fläktar är rätt inställda och spaltventilerna är rena och inte stängda fungerar ventilationen väl enligt de regelverk som finns. Den obligatoriska ventilationskontrollen som genomförs vart 6e år säkerställer detta, och vid felaktigheter måste det korrigeras av föreningen. Då görs också rengöring av ventilation och återställning av inställningarna.

Notera alltså att spisfläkten fyller två funktioner, som spisfläkt ja, men också genom sin så kallade non-stop-funktion är den också navet i lägenhetens ventilationssystem. Man kan alltså inte utan vidare byta fläkt. Eftersom systemet är av en äldre typ som idag inte byggs så är utbudet av spisfläktar med denna funktion ytterst begränsat. Exempelvis kan inte IKEA erbjuda sådana fläktar. Den fläkt som installerades 2004 är en fläkt av typen franke/futurum/cylinda (även okära barn har många namn) beroende på var den är köpt – men det är exakt samma fläkt.

Spisfläkten har en motor som trycker ut gammal luft i ventilationskanalen, som kan forceras vid matlagning. Varje lägenhet har ett eget utblås uppe på taket. Grannens mat-os kan alltså inte via köksventilationen hamna hos dig så länge din fläkt är i drift, dvs om du inte har en fungerande ventilation finns det under vissa väderomständigheter en mindre risk för att grannens mat-os når dig om din ventilation inte fungerar.  Badrummens luft dras ur från en centralfläkt på vinden dit alla badrum är kopplade och flödet regleras med hjälp av inställningen på donet i dit innertak, som alltså inte får röras.

Vad händer när en fläkt går sönder?

När en fläkt inte fyller sin funktion så lagar föreningen den på föreningens bekostnad, så länge det är en korrekt fläkt och felet faller under föreningens ansvar. Om det visar sig vara en felaktig fläkt som medlem själv utan godkännande installerat så kommer i stället ett krav överlämnas till medlem om rättelse, vilket innebär att medlem på egen bekostnad måste åtgärda felet. Tidigare innebar detta att medlem tvingade införskaffa ovan nämnda fläkt och återställa det hela till 2004 års utseende. Utan undantag.

Nytt principbeslut om ventilation 2022-02-07

Med anledning av de stora antalet nedslag om felaktiga fläktar, det begränsade urvalet fläktar för låg- och höghus parallellt med de många önskemålen om köksombyggnationer med andra fläktlösningar och inte minst den något skakiga tillgången på en fläkttyp som är på utgående med tiden, så har styrelsen fattat ett nytt principbeslut gällande fläktarna.

Tidigare har fokus legat på spisfläkten och dess non-stopfunktion, men nu flyttar vi fokus till vad lägenhetsventilationen ska uppfylla för krav, dvs luftflödeskravet. Det nya beslutet är då att så länge ventilationen har ett adekvat luftflöde, vilket kontrolleras vart 6e år, så kan alternativa lösningar tillåtas om ett antal villkor är uppfyllda enligt nedan, och om medlem inte vill ha kvar sin gamla spisfläkt som alltså föreningen ansvarar för. Den alternativa lösning som tillåts är att spisfläkt och grundflödessystem separeras helt, vilket innebär att du då har en spisfläkt som inte utgör navet i ventilationssystemet och i stället en kanalfläkt på lufttrumman som säkerställer god grundventilation. Kanalfläkten blir då del av ventilationssystemet och faller därmed efter installation under föreningens ansvar. Spisfläkten blir då bara en spisfläkt.

Följande villkor måste vara uppfyllda om man ska avvika från föreningens fläkttyp/modell:

  1. Medlem måste ansöka om åtgärden då åtgärden innebär ingrepp i system som faller under föreningens ansvar. Det görs genom blankett som finns under fliken ”Medlems ansvar/Ombyggnationer”.
  2. Medlem måste själv bekosta spisfläkten och installationen. Den nya spisfläkten kommer då inte ingå i föreningens ansvar då spisfläkten inte utgör en del av ventilationssystemet.
  3. Medlem måste själv bekosta en kanalfläkt och dess installation. Den kommer sedan ingå i ventilationssystemet och ansvaret övertas av föreningen.
  4. Medlem som väljer denna alternativa lösning kommer behöva visa upp ett luftflödesprotokoll från installationen för att visa att fläkten är korrekt inställd. HSB är informerade om detta krav, men om medlem väljer annan installatör är det medlemmens skyldighet att säkerställa att systemet ställs in rätt och att protokoll från luftflödesmätning kan visa detta. Protokollet skickas till styrelsen för slutgiltigt godkännande av installationen.
  5. Medlem ansvara som säljare för att förmedla denna information till köparen.
  6. Om medlem inte uppfyller föreningens krav kommer föreningen begära att spisfläkten återställs till original på medlems bekostnad i form av en begäran om rättelse, vilket är ett juridiskt bindande krav.

Om medlem väljer att byta tillbaka till föreningens originallösning (2004) görs det i så fall på egen bekostnad med motsvarande krav på luftflödesmätning enligt ovan. Sedan övergår fläkten i föreningens ansvar.

Alternativ lösning för badrumsventilationen tillåts ej.

Vilken är då de den spisfläkt/-kåpa som utgör föreningens fläkt avseende modell?

Hög- och låghus: Spisfläkt (non-stop) Franke Serie: Classic, Modell: 1261A

https://onepim-content.franke.com/api/public/divisions/10005/organizationalUnits/10046/exports/10004?productCodes=300.0600.423&culture=sv-SE

Radhus: Spiskåpa (non-stop) Franke Serie: Spirit, Modell: 1221B-16

https://onepim-content.franke.com/api/public/divisions/10005/organizationalUnits/10046/exports/10004?productCodes=300.0616.758&culture=sv-SE

Varför kan jag inte ha en starkare ventilationsmotor i fläkten och ändå vara en del i ventilationssystemet?

Ett alltför högt grundflöde är inte heller bra. Förutom att du kommer uppleva än mer kallras från spaltventilerna så är de inte heller dimensionerade för ett högre luftflöde. Dessutom kommer uppvärmningskostnaderna öka, vilket drabbar dina grannar. Värmesystemet är inte heller dimensionerat för ökat uppvärmningsbehov. Allt hänger ihop och därför får du inte rucka på föreningens system.

Varför upptäcktes inte min felaktiga fläkt vid flyttsynen eller förra OVKn?

Flyttsynen är inte en protokollförd besiktning och den är inte heller obligatorisk (eller ens stadgefäst). Det är en okulär syn som inte utförs av yrkesperson på de olika aktuella områden som är relevanta. Den görs också under tidsbrist på grund av hur köp- och säljprocess ser ut så den kan aldrig ses som en garanti. Fortsatt gäller alltså köparens undersökningsplikt och säljarens informationsplikt. Föreningen har inte möjlighet att ta det ansvaret för kontroll annat än vid lagstadgad OVK eftersom föreningen enligt lag inte har tillåtelse att kräva tillträde utan orsak (önskemål om besiktning är inte nog). Så ser lagen ut.

Det är först denna gång som OVKn inte gjordes som stickprovskontroll. Numera görs OVKn i alla lägenheter, men så var det inte förr. Det gör att det finns risk att Din fläkt kan ha slunkit igenom. Det är fortfarande ditt ansvar.

Radhusen då?

Radhusen har en lite annorlunda lösning, men principen är densamma. Inflödet kommer från spaltventilerna ovan fönstren. Skillnaden är dels att badrum och ventilationen i köket är sammanbyggda och regleras helt från en motor på vinden. Donen i badrummen är samma som i hög- och låghus men i köket har radhusen en non-stopkåpa. Alltså en spiskåpa som inte har en motor i sig, utan som styr en motor på vinden. Det är fortfarande en franke/cylinda/futuromfläkt från 2004 och en non-stopfläkt, men en annan modell.

En spiskåpa med nonstop-funktion (som alltså styr motorn på vinden) finns det några andra varumärken som säljer. Om du vill byta till annan kåpa än den som är föreningskåpan måste du följa stegen enligt ovan, dvs samma princip gäller. Fläkten måste vara rätt inställd och luftflödet måste vara korrekt och styrelsen måste få protokoll på det. Anledningen till att det uppstår problem är att det sällan är en ventilationskunnig person som installerar en spisfläkt (om inte HSB gör det) så då är risken att grundflödet blir felaktigt.

Men en alliansfläkt då som säljaren på ELON/IKEA rekommenderar?

Den som vill byta fläkt till annan modell får ofta rekommendationen om en alliansfläkttyp, dvs med motor i kåpan, vilket innebär dubbla motorer. Förutom att det utifrån hur vårt system är byggt inte direkt ger någon bättre effekt så är systemet byggt på sådant sätt att det inte rekommenderas av någon ventilationskonsult som vet hur systemet ser ut. En säljare på ELON eller IKEA har inte en kunskap om förutsättningarna i våra hus, dvs de har fel. Risken med fel fläkt är att du i stället trycker ut mat-oset i ditt badrum. En starkare motor i köksfläkten ger inte ett bättre flöde.