Så kommer debiteringen av el fungera!

Nu har vi genomfört övergången till gemensamma elavtal. Alla kommer inom kort kunna få länkar till en webbapplikation för att kunna följa sin egen förbrukning. Har du inte fått din länk före oktober så fråga efter den på styrelsemejlen!

Debitering av kostnader för el

Nu har föreningen som ni säkert märkt infört gemensamma elavtal med egen debitering av förbrukningen. Fördelen för medlemmarna är att man slipper den i sammanhanget så dyra fasta avgiften som varje eget abonnemang fört med sig. Besparingen är runt 30% i dagsläget för den genomsnittlige^ medlemmen sett till förbrukningen, och landar i kronor på mellan 1000 och 1500 kronor för 2021*.

Hur går debiteringen nu till?

  • Boservice får en datafil där er förbrukning registrerats automatiskt.
  • Alla medlemmar kommer inom kort få tillgång till sin elmätare digitalt via en webbportal. Mer information om hur du ska göra kommer senare – ingen inloggning kommer krävas.
  • Debiteringen av förbrukad el (till varje lägenhet finns som tidigare en elmätare inkopplad) kommer ske i samband med aviseringen av månadsavgiften.
  • Rent praktiskt kommer det innebära att utdebiteringen sker med 4 månaders fördröjning, dvs på avin för månadsavgiften för oktober kommer också debitering av juni månads förbrukning av el debiteras. På november-avin kommer då juli månads förbrukning att synas med sin tillhörande avgift.

Det kommer alltså bli än viktigare att man betalar sina räkningar i tid eftersom det är föreningen som ligger ute med pengarna. Dvs den som inte betalar i tid lånar i själva verkat av sin granne.

För den som är intresserad av lite mer detalj….

^ En genomsnittlig medlem i föreningen förbrukar knappt 2,500 kwh per år, radhusen så klart i genomsnitt mer. De som förbrukar mindre får på grund av konstruktionen av beståndsdelarna i elpriset en relativt sett högre besparing än de som förbrukar mer. Alla medlemmar gynnas av en lägre totalförbrukning. Alla kan minska sin egen förbrukning.