Dags för inflytt till parkeringsgaraget!

Q&A

Inför inflytten till parkeringsgaraget i januari 2024 (preliminärt)

Hur många platser rör det sig om?

30 parkeringsplatser, varav 4 är laddplatser. Eftersom det är i ett garage kommer det inte finnas motorvärmare.

När är tillträdet?

Tillträde är preliminärt satt till januari 2024. Under första året kommer det pågå byggnationer och platserna är tillfälliga. Det betyder att slutlig plats kan vara på annat ställe än i januari.

Hur fördelas de 30 platserna?

Enligt beslut i styrelsen vid försäljningen av vår tidigare markyta så kommer platserna först erbjudas de som vid försäljningen 2017 innehade platserna och idag fortfarande bor kvar. Idag innebär det att 20 platser är reserverade för dessa medlemmar. De kommer inom kort erbjudas en plats. Svar på detta erbjudande behöver inkomma senast sista november.

Gällande de övriga 10 platserna så kommer vi öppna en kö den första november. Den kan alla som vill anmäla sig till, oavsett om man idag har en parkeringsplats eller inte. Kön kommer stänga den sista november och styrelsen kommer därefter genom lottdragning avgöra vem som får plats. De som inte för plats lottas till en kö-plats.

OBS: Om du får en plats i garaget kommer du såklart förlora den plats du idag har, eftersom du inte får ha två platser.

Hur vet jag om jag är en av de 20?

Du kommer snart få ett meddelande i brevlådan om ett erbjudande. Har du inte fått det är du inte en av de 20.

Jag vill ha laddplats – hur gör jag?

Oavsett m du är en av de 20 eller ställer dig i kö för de 10 platserna så ska du då anmäla intresse för laddplats. Observera att detta är en ny kö, separat från kön på södra sidan, så står du idag i kö för laddplats (2 personer i kö per 15e oktober) måste du anmäla intresse för laddplats i garaget.

 

Jag bor på norra sidan, får inte jag förtur till platserna på norra sidan?

Nej. Alla får samma chans gällande de 10 platserna.

 

Hur har ni resonerat gällande kostnaden för p-platser?

Kostnaden för parkeringsplatser i föreningen vilar på principen om att avgiften ska täcka föreningens kostnader, dvs ett självkostnadspris. Plats innehavaren ska betala sin del av platsens kostnad och olika platstyper kostar därför olika. En plats i ett garage kommer därför vara dyrare än en plats utomhus, eftersom förvaltnings- och underhållskostnaden är högre. Det som inte ingår i parkeringsplatsens kostnad är kostnaden för finansieringen av platsen och detta gäller även parkeringsgaraget som betalades av föreningen vid markförsäljning (prislapp ca 10 miljoner kronor). Till skillnad från de nya föreningarna kommer våra platser inte behöva dela på denna kostnad. Det gör att våra platser sannolikt kommer ha ett klart lägre pris för våra medlemmar än motsvarande platser för andra.

 

Vad kommer en plats kosta?

Till skillnad från de södra platserna som vi själva har kontroll över vad gäller kostnadsbild så ingår vi i en (ja faktiskt tekniskt sett två) gemensamhetsanläggning tillsammans med några andra bostadsrättsföreningar och bolag som har del i de totalt 191 platserna i garaget. Rikshem kommer förvalta anläggningen och exakt vad den årliga kostnaden kommer att vara vet vi egentligen först när ett år har gått. Dock har vi fått en preliminär beräkning som vi behöver utgå ifrån.

Utifrån denna beräkning har styrelsen beslutat att den preliminära kostnaden (som alltså kan komma att justeras i januari vid avtalsskrivande, och sedan efter ett år) kommer sättas till följande:

400 kronor per plats och månad.

Samma pris gäller laddplatser då de stationerna inte bekostas av föreningen.

Laddplatsen kommer debitera förbrukad el på samma sätt som på södra sidans laddplatser. Avtal för informationsöverföring för debitering av elförbrukning kommer inte vara klart förrän i januari och då vet vi om det tillkommer en mindre administrativ avgift för det. För dessa platser gäller inte våra elavtal, utan priset på laddad kwh sätts av Rikshem – det priset kan vi inte påverka.

 

Hur anmäler man sig?

Anmälan görs till styrelsemailen djaknen@gmail.com från 1/11. Och stänger alltså den 30/11. Anmälningar som inkommer efter det kommer placeras i kön i den ordning de inkommer, dvs ett normalt kö-förfarande.

Märk intresseanmälan med "anmälan till p-garage" i ämnesfältet så vi hittar det enkelt bland all e-post som kommer in dagligen. Skriv vad du heter och var du bor, inklusive lägenhetsnummer (se klisterlapp på utsidan av din dörr i ena hörnet).

Frågor på ovanstående kan skickas till styrelsemailen.

Mvh,

Styrelsen